Proprietary NVidia driver not found on boot [SOLVED]

Proprietary NVidia driver not found on boot [SOLVED]

Postby leon244 » Aug 13th, '18, 02:41

Since the update to the 390.77 driver I cannot boot into the proprietary Nvidia driver. I am automatically switched into Nouveau which does not support OpenGL4.
I go to MCC and choose the proprietary driver and reboot. On reboot I get an error message that the proprietary driver cannot be found and the system automatically switches over to Nouveau.
Installed on my system are:
Code: Select all
x11-driver-video-nvidia-current-390.77-1.1.mga6.nonfree
nvidia-current-doc-html-390.77-1.1.mga6.nonfree
dkms-nvidia-current-390.77-1.1.mga6.nonfree
nvidia-current-cuda-opencl-390.77-1.1.mga6.nonfree
nvidia-current-devel-390.77-1.1.mga6.nonfree
dkms-2.0.19-39.mga6
dkms-minimal-2.0.19-39.mga6
dkms-nvidia-current-390.77-1.1.mga6.nonfree

So I do not understand why the NVidia driver cannot be used.
I did try to modprobe nvidia-current which is hte line in the /etc/nvidia-current/modprobe.conf file and get the message: Module nvidia not found in directory /lib/modules/4.14.62-desktop-2.mga6
Could there be a problem with the new proprietary driver? Do I need to copy something into that location?
Thank you
Last edited by leon244 on Aug 13th, '18, 12:50, edited 1 time in total.
leon244
 
Posts: 74
Joined: Jun 4th, '11, 19:41
Location: Massachusetts, USA

Re: Proprietary NVidia driver not found on boot

Postby jkerr82508 » Aug 13th, '18, 08:40

Do you have kernel-desktop-devel-latest installed?

Jim
jkerr82508
 
Posts: 932
Joined: Mar 26th, '11, 01:34
Location: Fife, Scotland

Re: Proprietary NVidia driver not found on boot

Postby leon244 » Aug 13th, '18, 12:49

jkerr82508 wrote:Do you have kernel-desktop-devel-latest installed?

Jim

It was not installed with all the updates, so I did it manually. I also found that "nokmsboot" was not in the kernel command line and needed to be added. With that all done, I was able to boot into the nvidia driver and get OpenGL4 back. Thank youl
leon244
 
Posts: 74
Joined: Jun 4th, '11, 19:41
Location: Massachusetts, USA

Re: Proprietary NVidia driver not found on boot

Postby doktor5000 » Aug 13th, '18, 14:04

edit doktor5000:It would help if you wouldn't crosspost information to bugzilla and missing that information here. For reference, this is what I'm referring to: https://bugs.mageia.org/show_bug.cgi?id=23433

You currently seem to only have the dkms version of the module installed, and seems it was not compiled yet for the currently used kernel. You're also missing information on what kernel you're currently using.

Please provide the output as root of
Code: Select all
rpm -qa|sort|grep -iE "dkms|kernel|nvidia"
dkms status
cat /proc/cmdline

and attach your /var/log/Xorg.0.log here
Cauldron is not for the faint of heart!
Caution: Hot, bubbling magic inside. May explode or cook your kittens!
----
Disclaimer: Beware of allergic reactions in answer to unconstructive complaint-type posts
User avatar
doktor5000
 
Posts: 14500
Joined: Jun 4th, '11, 10:10
Location: Leipzig, Germany

Re: Proprietary NVidia driver not found on boot [SOLVED]

Postby leon244 » Aug 13th, '18, 14:13

Sorry for cross posting; I was frustrated.
As noted in the thread, I have resolved the issue with addition of "nokmsboot" to the command line.
cat /proc/cmdline:
Code: Select all
BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.14.62-desktop-2.mga6 root=UUID=c212fc63-a157-430f-a86b-adc8d4f4b7fe ro splash quiet nokmsboot noiswmd resume=UUID=7d711f36-0b20-4135-9877-cb59a1643723 audit=0 vga=791

dkms status
Code: Select all
nvidia-current, 390.77-1.1.mga6.nonfree, 4.14.62-desktop-2.mga6, x86_64: installed

Again, my apologies for causing unnecessary work for anyone.
leon244
 
Posts: 74
Joined: Jun 4th, '11, 19:41
Location: Massachusetts, USA


Return to Video

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests