mageia 6 black screen after install

This forum is dedicated to basic help and support :

Ask here your questions about basic installation and usage of Mageia. For example you may post here all your questions about getting Mageia isos and installing it, configuring your printer, using your word processor etc.

Try to ask your questions in the right sub-forum with as much details as you can gather. the more precise the question will be, the more likely you are to get a useful answer

mageia 6 black screen after install

Postby wintpe » Jul 30th, '18, 10:51

Ive actually solved this problem myself, however i thought id share it for other peoples benefit.

standard install of mageia 6 64 with nvidia GT610 hardware. manufacturer is asus if that has any bearing. (im sure this issue will effect other nvidia hardware.)

Im not reporting this as a bug, as you will see its already fixed.

when installing mageia 6 , i always take the option to update before the DVD installer reboots, and everytime since mageia 1 the same issue happens with the DVD installer, that is the first rpm, glibc, bits get updated, then on restart i get dbus error, dbus not running , and the second part of the upgrade fails, and i cant believe im the only one seeing this , or is it something about the way i install , (suspect it is related to https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1271551 but have not investigated it, as its not an issue). i dont know, but off topic for this tale.

so i then reboot and update after the first boot, and believe me when i say ive installed hundreds of mageia x's over the years.

anyway this particular one: black screen on startup. rebooted just in case it was a quirk, but no its a hard and fast problem.

so I hit control-alt-f4 and login root/password

urpmi --auto-update (its mostly got the media from the run in the installer, only missing the tainted stuff and thats not relevant to the nvidia driver)

when thats finished reboot, black screen gone, and plasma login is there.

so obviously this is a bug with some nvidia cards in the current 6.0 release media (6.1 will undoubtedly fix this as it will come with a newer NV driver, but thats not to say some NV graphics cards wont have this issue on that, so its a good first place to start.

its possible this has been reported already, but since ive just found it and not everyone looks through the bugs i thought id add it to the forum for those that use search.

regards peter
Redhat 6 Certified Engineer (RHCE)
Sometimes my posts will sound short, or snappy, however its realy not my intention to offend, so accept my apologies in advance.
wintpe
 
Posts: 1151
Joined: May 22nd, '11, 17:08
Location: Rayleigh,, Essex , UK

Re: mageia 6 black screen after install

Postby jiml8 » Jul 30th, '18, 17:29

In my experience with Mageia, black screen usually means there is some incompatibility in how the nvidia libraries were installed with respect to other packages in the system.

In my own case, black screens after a kernel update or on distro upgrade are a very common occurrence, but I have learned that if I boot to a console and reinstall the nvidia driver (which I get from Nvidia, not from Mageia), then all will be OK. Also, any time a package update steps on any of the Nvidia stuff (such as an Xorg update) then I have to reinstall the driver.

I would guess that something similar is happening in the case you describe here, though I have not seen it at all.

Often, because of this, I hold off on updates; it is just a pain to go through this, especially in this systemd era. But, notably, just yesterday I did update the system and it went with no issues, not even a black screen. Of course, now evolution is not working, so I have to figure that out, but this is not a graphics driver problem.
jiml8
 
Posts: 971
Joined: Jul 7th, '13, 18:09

Re: mageia 6 black screen after install

Postby martinw » Jul 30th, '18, 21:57

jiml8 wrote:In my own case, black screens after a kernel update or on distro upgrade are a very common occurrence, but I have learned that if I boot to a console and reinstall the nvidia driver (which I get from Nvidia, not from Mageia), then all will be OK.


That's to be expected. The driver has to be rebuilt for the new kernel. If you used the Mageia nvidia driver package, it would configure dkms to do this automatically. If you choose not to use the Mageia package, you get to do it yourself. Your choice!
martinw
 
Posts: 411
Joined: May 14th, '11, 10:59

Re: mageia 6 black screen after install

Postby martinw » Jul 30th, '18, 22:09

wintpe wrote:when installing mageia 6 , i always take the option to update before the DVD installer reboots, and everytime since mageia 1 the same issue happens with the DVD installer, that is the first rpm, glibc, bits get updated, then on restart i get dbus error, dbus not running , and the second part of the upgrade fails, and i cant believe im the only one seeing this , or is it something about the way i install , (suspect it is related to https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1271551 but have not investigated it, as its not an issue). i dont know, but off topic for this tale.


Are you sure it's dbus not running? When I tried it, it's udisks-daemon, which is https://bugs.mageia.org/show_bug.cgi?id=19742.
martinw
 
Posts: 411
Joined: May 14th, '11, 10:59

Re: mageia 6 black screen after install

Postby wintpe » Jul 31st, '18, 17:40

your right martin it is udisks-daemon, flashes past so quickly must have remembered it wrong

regards peter
Redhat 6 Certified Engineer (RHCE)
Sometimes my posts will sound short, or snappy, however its realy not my intention to offend, so accept my apologies in advance.
wintpe
 
Posts: 1151
Joined: May 22nd, '11, 17:08
Location: Rayleigh,, Essex , UK


Return to Basic support

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 0 guests