MGA6 : beep sounds via KDE notifics but sound ok thru vlc

MGA6 : beep sounds via KDE notifics but sound ok thru vlc

Postby persistability » Jul 17th, '17, 11:30

Hi,
I just did a clean install of MGA6 on a Dell XPS 1530.

The only obvious problem I'm having is that the sound notifications are coming out as a short beep.

An example, if I go to KDE -> System Settings -> Notifications -> Instant Messaging
and select "New Incoming Chat". This is preconfigured to play Oxygen-Im-Message-In.ogg.
It comes out as a short beep, nothing more.

If I go to vlc (or clementine) and play the same file it plays fine, fully.

Some sound debug

Code: Select all
/usr/sbin/lsmod | grep snd
snd_hda_codec_idt      57344  1
snd_hda_codec_generic    69632  1 snd_hda_codec_idt
snd_hda_intel          36864  4
snd_hda_codec         126976  3 snd_hda_intel,snd_hda_codec_idt,snd_hda_codec_generic
snd_hda_core           77824  4 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_codec_idt,snd_hda_codec_generic
snd_hwdep              16384  1 snd_hda_codec
snd_pcm               118784  3 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_core
snd_timer              32768  1 snd_pcm
snd                    81920  15 snd_hda_intel,snd_hwdep,snd_hda_codec,snd_hda_codec_idt,snd_timer,snd_hda_codec_generic,snd_pcm
soundcore              16384  1 snd

Code: Select all
lspcidrake -v | grep -i audio
snd_hda_intel   : Intel Corporation|82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller [MULTIMEDIA_AUDIO_DEV] (vendor:8086 device:284b subv:1028 subd:022e) (rev: 02)


Code: Select all
ps aux | grep pulseaudio
andy      3494  0.0  0.3 1143456 11412 ?       S<sl 10:02   0:00 /usr/bin/pulseaudio --daemonize=no
andy     12511  0.0  0.0  12288   968 pts/0    S+   10:15   0:00 grep --color pulseaudio

Code: Select all
pactl stat
Currently in use: 1 blocks containing 63.9 KiB bytes total.
Allocated during whole lifetime: 3512 blocks containing 37.4 MiB bytes total.
Sample cache size: 0 B

pactl list sink-inputs


Code: Select all
systemctl status osspd.service
● osspd.service - OSS (Open Sound System) Proxy Daemon
   Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/osspd.service; enabled; vendor preset: enabled)
   Active: active (running) since Mon 2017-07-17 10:01:58 BST; 14min ago
  Process: 804 ExecStart=/usr/sbin/osspd (code=exited, status=0/SUCCESS)
 Main PID: 805 (osspd)
   CGroup: /system.slice/osspd.service
           └─805 /usr/sbin/osspd

Warning: Journal has been rotated since unit was started. Log output is incomplete or unavailable.


If i go to PulseAudio Volume Control menu item, and select Configuration I have it set to "Analog Stereo Duplex". None of the other options fixes this.


If I go to System Settings -> Multimedia -> Audio and Video and then select Audio Playback -> Notifications, select "Builtin Audio Analog Sterod" and click on "test" The first time through it plays the KDE login sound, fine.

If I click on "test" again I get an error popup
"Failed to set the selected audio output device"
and thereafter all is screwed.


Any ideas what is misconfigured, or needs installing? and indeed why it was not covered by a clean install taking all defaults? Need further debug?
[NB This was previously running MGA5, with zero problem on sound.]

Thanks in advance
Last edited by isadora on Jul 17th, '17, 11:36, edited 1 time in total.
Reason: Placed command-output in between [CODE]-tags for better readability ;)
persistability
 
Posts: 20
Joined: Aug 24th, '12, 08:21

Re: MGA6 : beep sounds via KDE notifics but sound ok thru vl

Postby persistability » Jul 17th, '17, 13:13

Installation of
phonon4-qt5-gstreamer

made these sounds start working.

This will be used instead of
phonon4qt5-vlc
presumably?! but why the default installation ends up with garbage sound is not understood. Any has some enlightenment?
persistability
 
Posts: 20
Joined: Aug 24th, '12, 08:21

Re: MGA6 : beep sounds via KDE notifics but sound ok thru vl

Postby doktor5000 » Jul 17th, '17, 19:02

clean installation of mga6 means you did also include formatting the /home partition ?
Cauldron is not for the faint of heart!
Caution: Hot, bubbling magic inside. May explode or cook your kittens!
----
Disclaimer: Beware of allergic reactions in answer to unconstructive complaint-type posts
User avatar
doktor5000
 
Posts: 14468
Joined: Jun 4th, '11, 10:10
Location: Leipzig, Germany

Re: MGA6 : beep sounds via KDE notifics but sound ok thru vl

Postby persistability » Jul 17th, '17, 19:04

Yes, I reformatted the whole laptop disk. Selected Plasma, and that was about all.
persistability
 
Posts: 20
Joined: Aug 24th, '12, 08:21

Re: MGA6 : beep sounds via KDE notifics but sound ok thru vl

Postby Gelsenbury » Aug 16th, '17, 03:51

I have the same problem here, with a new install from the installation DVD, on a blank hard drive. The notification sounds are OK when played back through the VLC, but truncated when the relevant desktop events happen. It's as if the waveform had been clipped at the start and end.
User avatar
Gelsenbury
 
Posts: 105
Joined: Jun 1st, '11, 21:00

Re: MGA6 : beep sounds via KDE notifics but sound ok thru vl

Postby doktor5000 » Aug 16th, '17, 21:14

Did you install phonon4qt5-gstreamer as mentioned in the errata https://wiki.mageia.org/en/Mageia_6_Err ... ifications or here in the thread?
Cauldron is not for the faint of heart!
Caution: Hot, bubbling magic inside. May explode or cook your kittens!
----
Disclaimer: Beware of allergic reactions in answer to unconstructive complaint-type posts
User avatar
doktor5000
 
Posts: 14468
Joined: Jun 4th, '11, 10:10
Location: Leipzig, Germany

Re: MGA6 : beep sounds via KDE notifics but sound ok thru vl

Postby Gelsenbury » Feb 9th, '18, 20:15

Sorry, I had forgotten about this thread and only now saw your reply.

Yes, installing that package solved the problem. I just wanted to confirm that this seems to be a common problem and has nothing to do with the /home partition.

As "persistability" wrote, having a workaround is good. But there is still the question of why the default doesn't work.
User avatar
Gelsenbury
 
Posts: 105
Joined: Jun 1st, '11, 21:00


Return to Sound

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest