Screen size 1280x800 atypical screen, can't get native res

This forum is dedicated to advanced help and support :

Ask here your questions about advanced usage of Mageia. For example you may post here all your questions about network and automated installs, complex server configurations, kernel tuning, creating your own Mageia mirrors, and all tasks likely to be touchy even for skilled users.

Screen size 1280x800 atypical screen, can't get native res

Postby Sabungayam » Sep 1st, '20, 17:17

:?: :?: I have installed Mageia with net-install to this small 8in laptop I have here. The screen is rotated to the left into portrait mode. It is a mobile device screen. I have had no success trying it in live modes.
In Live I am unable to give any parameters to Grub2 such as fbconf=rotate:1 or in X "xrandr -o rignt" they don't work. So I installed to an SDcard on the machine. Thinking that xrandr would work. :?: :?:

These are the errors same as from Live mode.

Code: Select all
xrandr --addmode eDP1 "1280x800_60.00"
X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes)
Major opcode of failed request: 140 (RANDR)
Minor opcode of failed request: 18 (RRAddOutputMode)
Serial number of failed request: 37
Current serial number in output stream: 38


I do not understand what this means. I do not understand why I cannot add a video
mode this screen supports.

Code: Select all
xrandr
Screen 0: minimum 8 x 8, current 600 x 800, maximum 32767 x 32767
eDP1 connected primary 600x800+0+0 right (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
800x600 94.87*+ 186.01 94.87* 85.14 72.19 75.00 60.32 56.25
1024x768 98.16 74.81 60.00 60.00
1024x768i 86.96
1024x576 59.90 59.82
832x624 74.55 74.18
960x540 59.63 59.82
768x576 99.99 79.37
864x486 59.92 59.57
848x480 60.00
640x480 116.65 85.01 72.81 75.00 59.94
720x405 59.51 58.99
720x400 85.04
640x400 85.08
640x360 59.84 59.32
640x350 85.08
400x300 94.87
DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
1280x800_59.70 (0x212) 83.050MHz -HSync +VSync
h: width 1280 start 1344 end 1480 total 1680 skew 0 clock 49.43KHz
v: height 800 start 801 end 804 total 828 clock 59.70Hz
1280x800_60.00 (0x218) 83.460MHz -HSync +VSync
h: width 1280 start 1344 end 1480 total 1680 skew 0 clock 49.68KHz
v: height 800 start 801 end 804 total 828 clock 60.00Hz


:?: I did newmode and it created this virtual? Why did it not put it under eDP1? I do not understand and Goggling does not provide anything that I can make sense f. Anyone hae any clue what the problem is here? :?:

This is original output before I tried the xrandr commands.

Code: Select all
xrandr -q
Screen 0: minimum 8 x 8, current 600 x 800, maximum 32767 x 32767
eDP1 connected primary 600x800+0+0 right (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
800x600 94.87*+ 186.01 94.87* 85.14 72.19 75.00 60.32 56.25
1024x768 98.16 74.81 60.00 60.00
1024x768i 86.96
1024x576 59.90 59.82
832x624 74.55 74.18
960x540 59.63 59.82
768x576 99.99 79.37
864x486 59.92 59.57
848x480 60.00
640x480 116.65 85.01 72.81 75.00 59.94
720x405 59.51 58.99
720x400 85.04
640x400 85.08
640x360 59.84 59.32
640x350 85.08
400x300 94.87
DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
[introvertx95@introvertx95 ~]$ gtf 1280 800 59.70

# 1280x800 @ 59.70 Hz (GTF) hsync: 49.43 kHz; pclk: 83.05 MHz
Modeline "1280x800_59.70" 83.05 1280 1344 1480 1680 800 801 804 828 -HSync +Vsync


any clue why it stuck them under virtual? Why they're not available under the actual screen that's connected?

Playing around with Live sessions, Gnome Plasma handled it best & showed an odd refresh rate of 59.70. That's where I got that number. Xfce on the install is running 60 and looks ok but odd on the right edge. As you see my current screen size is 600x800. Is this error because I should swap the numbers? 800x1280 vs 1280x800?

Here is lspcidrake in case it may help solve the hardware or other issues.

Code: Select all
lspcidrake -v
thunderbolt     : Intel Corporation|Ice Lake Thunderbolt 3 NHI #0 [SYSTEM_OTHER] (vendor:8086 device:8a17) (rev: 03)
i2c_i801        : Intel Corporation|Ice Lake-LP SMBus Controller [SERIAL_SMBUS] (vendor:8086 device:34a3 subv:8086 subd:7270) (rev: 30)
xhci_pci        : Intel Corporation|Ice Lake-LP USB 3.1 xHCI Host Controller [SERIAL_USB] (vendor:8086 device:34ed subv:8086 subd:7270) (rev: 30)
Card:Intel 810 and later: Intel Corporation|Iris Plus Graphics G7 [DISPLAY_VGA] (vendor:8086 device:8a52 subv:8086 subd:2212) (rev: 07)
unknown         : Intel Corporation|Device 34ef [MEMORY_RAM] (vendor:8086 device:34ef subv:8086 subd:7270) (rev: 30)
intel_lpss_pci  : Intel Corporation|Ice Lake-LP Serial IO SPI Controller #1 (vendor:8086 device:34ab subv:8086 subd:7270) (rev: 30)
unknown         : Intel Corporation|Device 34be [BRIDGE_PCI] (vendor:8086 device:34be) (rev: 30)
unknown         : Intel Corporation|Ice Lake-LP PCI Express Root Port #9 [BRIDGE_PCI] (vendor:8086 device:34b0) (rev: 30)
intel_lpss_pci  : Intel Corporation|Ice Lake-LP Serial IO I2C Controller #0 (vendor:8086 device:34e8 subv:8086 subd:7270) (rev: 30)
iwlwifi         : Intel Corporation|Wi-Fi 6 AX200 [NETWORK_OTHER] (vendor:8086 device:2723 subv:8086 subd:008c) (rev: 1a)
unknown         : Intel Corporation|Device 8a12 [BRIDGE_HOST] (vendor:8086 device:8a12 subv:8086 subd:7270) (rev: 03)
snd_hda_intel   : Intel Corporation|Smart Sound Technology Audio Controller [MULTIMEDIA_AUDIO_DEV] (vendor:8086 device:34c8 subv:10ec subd:111c) (rev: 30)
intel_lpss_pci  : Intel Corporation|Ice Lake-LP Serial IO UART Controller #0 [COMMUNICATION_OTHER] (vendor:8086 device:34a8 subv:8086 subd:7270) (rev: 30)
r8169           : Realtek Semiconductor Co., Ltd.|RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [NETWORK_ETHERNET] (vendor:10ec device:8168 subv:10ec subd:0123) (rev: 15)
unknown         : Intel Corporation|Ice Lake-LP SPI Controller (vendor:8086 device:34a4 subv:8086 subd:7270) (rev: 30)
unknown         : Intel Corporation|Ice Lake Thunderbolt 3 PCI Express Root Port #0 [BRIDGE_PCI] (vendor:8086 device:8a1d subv:0060 subd:0000) (rev: 03)
mei_me          : Intel Corporation|Management Engine Interface [COMMUNICATION_OTHER] (vendor:8086 device:34e0 subv:8086 subd:7270) (rev: 30)
unknown         : Silicon Motion, Inc.|Device 2263 (vendor:126f device:2263) (rev: 03)


Any advice welcome. In MCC there is an option for 1280x800 if I select other. When I click test the screen just goes black. It does not seem to work for some reason though that is the proper screen size for this screen. According to vendor.
Last edited by doktor5000 on Sep 1st, '20, 17:42, edited 1 time in total.
Reason: added code tags
Sabungayam
 
Posts: 119
Joined: Aug 18th, '20, 06:52

Re: Screen size 1280x800 atypical screen, can't get native r

Postby doktor5000 » Sep 1st, '20, 17:44

Why do you duplicate this from your existing thread viewtopic.php?f=4&t=13656 into a new thread?

Please don't crosspost.
Cauldron is not for the faint of heart!
Caution: Hot, bubbling magic inside. May explode or cook your kittens!
----
Disclaimer: Beware of allergic reactions in answer to unconstructive complaint-type posts
User avatar
doktor5000
 
Posts: 16233
Joined: Jun 4th, '11, 10:10
Location: Leipzig, Germany


Return to Advanced support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest