MCC NFS setup problem in Mga7

MCC NFS setup problem in Mga7

Postby tired » Jul 21st, '19, 15:56

I'm running Mageia with Virtualbox Mageia guests, usually all updated to the latest of everything. This far I've shared directories between the host and the guests with NFS. In M5 I was able to create the shares with MCC. In M6 the same MCC NFS setup did not work. (But I was able to get them to work by setting them up with Webmin. In M7 neither of these ways work.) When trying to find the M7 hosted shares with MCC, only the host shows up, no directories. But, running M7 guest on M6 host, the shares work fine.

Has something changed so that the NFS settings from M5(/6) do not work any more, at least in such Virtualbox environment?
tired
 
Posts: 15
Joined: Feb 27th, '14, 06:41

Re: MCC NFS setup problem in Mga7

Postby wintpe » Jul 25th, '19, 16:27

try doing it with the command line , its easier for us to see whats wrong and does not hide errors, and magic behind smoke and mirrors.

forgive me if you already know these commands, but in case you dont.

examples from my system running in a terminal on client as root

Code: Select all
[root@ossi6 ~]# showmount -e ossi50
Export list for ossi50:
/local/1 192.168.1.0/24
/local/0 192.168.1.0/24


examples from my system running in a terminal on server as root (server is centos but on mageia commands and output are all the same)

Code: Select all
[root@ossi50 ~]# showmount -e
Export list for ossi50.ossi.net:
/local/1 192.168.1.0/24
/local/0 192.168.1.0/24

[root@ossi50 ~]# cat /etc/exports
/local/0 192.168.1.0/24(rw,async)
/local/1 192.168.1.0/24(rw,async)


[root@ossi50 ~]# systemctl status nfs-server.service
● nfs-server.service - NFS server and services
   Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/nfs-server.service; enabled; vendor preset: disabled)
  Drop-In: /run/systemd/generator/nfs-server.service.d
           └─order-with-mounts.conf
   Active: active (exited) since Thu 2019-07-25 11:05:16 BST; 4h 19min ago
  Process: 4975 ExecStartPost=/bin/sh -c if systemctl -q is-active gssproxy; then systemctl restart gssproxy ; fi (code=exited, status=0/SUCCESS)
  Process: 4933 ExecStart=/usr/sbin/rpc.nfsd $RPCNFSDARGS (code=exited, status=0/SUCCESS)
  Process: 4905 ExecStartPre=/usr/sbin/exportfs -r (code=exited, status=0/SUCCESS)
 Main PID: 4933 (code=exited, status=0/SUCCESS)
   CGroup: /system.slice/nfs-server.service

Jul 25 11:05:16 ossi50.ossi.net systemd[1]: Starting NFS server and services...
Jul 25 11:05:16 ossi50.ossi.net systemd[1]: Started NFS server and services.





examples from my system running in a terminal on client as root
Code: Select all
[root@ossi6 ~]# mount ossi50:/local/0 /mnt
[root@ossi6 ~]


regards peter
Redhat 6 Certified Engineer (RHCE)
Sometimes my posts will sound short, or snappy, however its realy not my intention to offend, so accept my apologies in advance.
wintpe
 
Posts: 1188
Joined: May 22nd, '11, 17:08
Location: Rayleigh,, Essex , UK

Re: MCC NFS setup problem in Mga7

Postby tired » Aug 3rd, '19, 14:34

Ok, thanks, that sort of solved the problem. First, I found out that the manual mount works. Second, I found out that I can set the shares up in M6 and run the same guest under M7, and the shares work ;) They just work and showmount displays them, but the guest's MCC does not, eventhough it displays the host.
tired
 
Posts: 15
Joined: Feb 27th, '14, 06:41


Return to Networking

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron