Configure SAMBA for 'other users'

Configure SAMBA for 'other users'

Postby BrentRogers » Apr 21st, '20, 04:07

I recently installed Mageia 7.1 and configured an SX-4512F [Samsung] printer.
I also installed and configured SAMBA -- sort of.

On one of my Windows [ Win10 ] machines, I was able toad the printer "no problem".
I appeared right away when I did an "Add Printer"

However on each of my other machines [ 1 Win 7, 2 Win 8.1 & 1 Win 10 machines ] the
printer does not identify when I do an "Add Printer".

It does identify as a Network Printer on my Mangei 5.1 machine [ Although the driver DB is out of date]

What do I need to do to get the Printer to identify when I add a printer on the Win Machines?
BrentRogers
 
Posts: 57
Joined: Apr 14th, '20, 19:21

Re: Configure SAMBA for 'other users'

Postby doktor5000 » Apr 21st, '20, 16:45

For the other machines, is "homegroup" enabled ? Not sure what it's really called, should be in the network / sharing center in windows. Check e.g. https://support.microsoft.com/en-us/hel ... -to-finish
Cauldron is not for the faint of heart!
Caution: Hot, bubbling magic inside. May explode or cook your kittens!
----
Disclaimer: Beware of allergic reactions in answer to unconstructive complaint-type posts
User avatar
doktor5000
 
Posts: 16724
Joined: Jun 4th, '11, 10:10
Location: Leipzig, Germany

Re: Configure SAMBA for 'other users'

Postby BrentRogers » Apr 21st, '20, 20:07

Homegroup is not set up on the Win 7 & 8 machines.
I don't think homegroup is used on Win10 machines.

Now on the one Win10 machine that works, the userid there [brent] is the same as the id on the Mageia machine.
BrentRogers
 
Posts: 57
Joined: Apr 14th, '20, 19:21

Re: Configure SAMBA for 'other users'

Postby BrentRogers » Apr 26th, '20, 22:12

I almost have this all working.
It seems that for my Win7 and Win8 machines, I needed to
  1. Add my server's IP to the /etc/hosts file
  2. Remove the Machine from the HomeGroup
I can then:
  1. Browse to the sever,
  2. Connect to, Open and/or Install the Printer.

I am still having issues with my work laptop [ Win10 ].
I am wondering if it is because it is a member of a Domain.
When I try to browse to the server, I am prompted for an Id & Password.
I tried using one I setup on my server, but it seems that the Laptop still wants to
include the domain in the UserId.

Any Ideas on how to get around this?
I cannot have the Laptop leave the domain.
BrentRogers
 
Posts: 57
Joined: Apr 14th, '20, 19:21


Return to Printers and Scanners

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest